50 st
50 g jäst100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
200-400 g rumsvarmt smör
vaniljsocker
rivenmandelmassa runt 400 g
200 g vit choklad
1 uppvispat ägg
1 dl pinjenötter
Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, 1/2 – 1 cm tjock. Bred smöret blandat med lite vaniljsocker för att få lite ”vaniljsmör” över degen. Grovriv först mandelmassan över degen innan du river chokladen och strö över. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa 20 – 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö över nötterna. Grädda i mitten av ugnen 5 – 7 min. Låt svalna på galler. Sikta ev över lite florsocker.
Ett tips är att lägga in mandelmassan i frysen en timme eller två innan du ska baka för då går det lättare att riva den..
Receptet kommer från arla men jag har pimpat och lagt till lite saker..
2 kommentarer:
Mmm, jag kommer gärna på fika!
Kramar
Rosie
gud va gott det ser ut, va duktiga ni är!
Trevlig helg Carro
Skicka en kommentar